Fem orgasmer för män

Att män kan få fem olika orgasmer känner nog inte alla till. Kroppscoachen Irene Andersson önskar att fler tog sig tid att utforska sin kropp och nya njutningsmöjligheter. 
– Många män är väldigt spända i bäckenbotten och har alldeles för bråttom vid sex, säger hon.

Irene Andersson undervisar i taoistiska övningar för att stärka den sexuella energin. På sin mottagning möter hon många män, som söker hjälp mot potensproblem, bäckenbottensmärta och för tidiga utlösningar. 
– Många män är väldigt spända i bäckenbotten och har alldeles för bråttom vid sex. Ett hett tips är att sakta ner, andas djupare och slappna av i hela kroppen. På så sätt kan man hitta flera sätt att njuta och få orgasm på, säger hon.
Gemensamt för många är att de vill känna mer och få bättre kontakt med både sina känslor och sin kropp.
– Ett sätt att bli mer närvarande i sin kropp, och inte bara i könet, är att prova sig fram och hitta andra sätt att njuta, än det vanliga mekaniska gnuggandet, som vi ibland kallar för ”friktionssex” och som ofta är över på 6-7 minuter, säger Irene som även skrivit böckerna ”Kvinnans Tao” och ”Mannens Tao”.

Här listar hon mannens fem olika orgasmer, som alla genom rätt träning kan uppleva.

1. Orgasm med ejakulation
”Det här är den vanliga orgasmen som vi får lära oss om och många tror, felaktigt, att orgasm och ejakulation måste höra ihop. Den här orgasmen får man när mannen bygger upp den sexuella energin genom att spänna sig och hålla tillbaka. Förekommer oftast vid friktionssex och där mannen ”exploderar” och sprutar, när han inte kan hålla emot längre. Det här ser vi i så gott som all porr; det ska gå fort, det ska vara hårt och sen är det över när manen ejakulerat. Ofta hänger inte partnern med när mannens fokus ligger på kön, teknik och mål. En del till och med stänger av kroppen när det går för fort fram. Vätskan som sprutar ut ur penisen innehåller en blandning av spermier, prostatavätska och vätska från sädesblåsan.” 

2. Orgasm utan ejakulation
”Det här är ofta första steget till att få multipla orgasmer. Män kan alltså få orgasm utan att spruta. De flesta behöver öva på det här, genom att onanera och lära sig att känna igen punkten ”utan återvändo” och stoppa precis innan. I stället för att gå för utlösning vänder man uppmärksamheten inåt, slappnar av och låter energin lägga sig. På det här sättet kan man lära sig att bygga upp energin. När energin lagt sig kan man börja onanera igen. Så här kan den orgasmiska energin fylla hela kroppen, och i stället för kort klimax varar den här orgasmvågen längre. Erektionen behålls och du bygger orgasmen i avspänning i stället för med anspänning. Efter flera omgångar kan man till slut välja att ejakulera. Efter en sådan här orgasm känner man sig inte lika uttömd och utmattad, utan snarare fylld med energi och vill ha mer kontakt och intimitet efteråt.”
”Många män är väldigt spända i bäckenbotten och har alldeles för bråttom vid sex”, säger kroppscoachen Irene Andersson.Foto: COLOURBOX

3. Multipla orgasmer
”Multipla orgasmer kan man få när man behärskar tekniken ovan och låter energin ”flöda och dansa” i hela kroppen. Tänk att känslan i könet sprids ut i kroppen, och eftersom erektionen består är det möjligt att få flera orgasmer i rad. Ett sätt är att ligga i stillhet inuti sin partner för den närvaron skapar nya förnimmelser och ju mer du slappnar av, desto mer känner du. Det märkliga är hur mycket energi som kan uppstå ur stillhet. Att vara, mer än att göra, innebär inte att älskogen inte kan vara varierande och både snabb och långsam. Skillnaden är att rörelserna uppstår spontant. Det här sättet är raka motsatsen till prestation och stress och bygger mycket på samspelet med partnern. När man når ett orgasmflöde finns ingen början och inget slut. Orgasmerna avlöser varandra i ett annat medvetandetillstånd, fritt från tankar.”

4. Prostataorgasm
”En man kan få prostataorgasm genom att med fingrar stimulera, eller ”mjölka” prostatan. Prostatan finns en bit in i anus, mot främre väggen, kring samma område där kvinnans g-punkt sitter. För en del kan det vara svårt att nå med eget finger. Därför kan det vara bra att använda ett hjälpmedel eller sin partner. Genom att massera prostatan mjukt – det ska absolut inte göra ont, använd rikligt med olja eller glidmedel – kan man få en annan typ av orgasm och utlösning. Ofta väller vätskan ut och har en klarare färg, då det mesta är prostatavätska. Män som blir penetrerade i anus behöver gå in i ett mer mottagande tillstånd. Det här är ett bra tillfälle att även uppleva sig själv från ett djupare ställe.” 

5. Energiorgasm
”En energiorgasm är när man kan använda andningen, som är bryggan in i kroppen, på rätt sätt. Prova att ligga på rygg på golvet med böjda ben, andas in och knip med musklerna i bäckenbotten och gör en mjuk böljande rörelse med bäckenet (lyft svanskotan lite upp) och andas ut och slappna av i bäckenbotten (svanskotan ner igen). Gör det snabbare och snabbare och mer intensivt, men behåll mjukheten i bäckenbotten. Lägg gärna till något ljud på utandningen. Poängen är att inte stimulera könet, men ändå ha kontakt och närvaro i området. Orgasmen, eller energin, sprids och känns i hela kroppen och kallas därför även för helkroppsorgasm. Den här övningen är perfekt om man vill öka njutningens expansion och släppa fokus på penis, prestation och ejakulation. Närvaro i kroppen gör dig också till en mer kännande person och det i sin tur kan förlänga din förmåga till njutning. När man får en energiorgasm är det inte ovanligt att det både pirrar och vibrerar i kroppen av ruset.”

Anne Haavisto
sondag@expressen.se

Similar Posts