Tio orgasmer för kvinnor

Med rätt teknik kan kvinnor få upp tio olika orgasmer, säger tantrainspiratören Anna Torsdotter.
Här är hennes guide till kroppens njutningsfulla hemligheter.
Inom tantra eftersträvar man inte orgasmer, utan fokus ligger på att vara här och nu med sin partner. Men det kan vara intressant att känna till att kvinnor kan få många olika sorters orgasmer, förklarar Anna Torsdotter.
Många kvinnor bär av olika anledningar på blockeringar och spänningar i slidan. Det kan bero på gamla obehagliga minnen, övergrepp eller sjukdom och kirurgiska ingrepp. Men även från möten med partners där man inte varit samstämd, inte riktigt velat eller inte hunnit bli ordentligt upphetsad och våt.
– Om en kvinna känner sig osäker i mötet med en man som till exempel fokuserar på mål och prestation, att det ska vara hårt eller gå snabbt, kan slidan och kroppen stänga av och då tappar man kontakten med sin förmåga att få orgasmer, menar Anna.
Med träning, tålamod och avslappning kan kvinnor träna upp flera sätt att få orgasm på. Vi har listat 10 olika kvinnliga orgasmer.
1. Klitorisorgasmen – vanligast
Klitoris har bara ett syfte – att ge njutning. Det kvinnliga njutningscentrat är det enda organet hos människan som inte har någon annan anatomisk roll än att skapa sexuell upphetsning. 
Klitorisorgasmen är den man oftast tänker på först när man pratar om kvinnliga orgasmer. Att den är känslig och kan ge härliga orgasmer är väl känt. Men det var först i slutet av 90-talet som forskningen visade att klitoris är mycket större än den lilla ”knapp” vi kan se. Hela området, upp till åtta centimeter kring ”knappen”, räknas till klitoris med 8000 nervändar – att jämför med toppen på penis som har 4000 nervändar. Under en orgasm drar klitoris ihop sig i pumpande rörelser. En klitorisorgasm medför vanligtvis tre till 16 sammandragningar och varierar mellan 10 och 30 sekunder. 
2. G-punktorgasm – kan bli väldigt stark
Förr trodde man att det bara var en punkt men forskning har visat att det är ett helt område. G- ”punkten” sitter ganska nära slidöppningen, några centimeter in på ovansidan av slidväggen. Känslan vid beröring kan vara obehaglig om man inte är tillräckligt upphetsad, men när orgasmen väl kommer sägs känslan vara starkare och skiljer sig i upplevelse från klitorisorgasmen. Vid kraftfull beröring på detta område kan fontänorgasmer uppnås. 
Men g-punkten, eller området, är omtvistat än i dag. Den italienska forskaren Emanuelle Jannini, som är professor och expert på kroppens hormoner, menar att det inte finns någon g-punkt alls. I stället såg de, med hjälp av en ultraljudskamera, att man kunde komma åt klitoris även inifrån. Om partnern kommer åt flera känsliga delar, både inuti och utanpå kvinnan samtidigt, så kan hon ändå känna en extra stark njutning. Jannini föreslår att området ska kallas för ”klitoris-genom-vaginan-komplexet”. RFSU:s nya begrepp är kuv-området, det vill säga klitoris- urin och vagina området.
3. A-punktsorgasm – djup och intensiv
Det här området, som sitter längre in strax bakom livmoderhalstappen, är inte alltid lätt att hitta. Men om den hittas och stimuleras på ett passande sätt kan den ge orgasmer.
A-punkten ser annorlunda ut än g-punkten. Den är inget nystan av nervtrådar, utan ett betydligt mindre antal nerver utspridda över ett större område. Kvinnor som tidigare hade haft orgasm hävdar att stimulering av A-punkten ger fler och intensivare orgasmer, enligt studier.
4. Livmodertappsorgasm – spirituell
Livmodertappen kallas inom tantra för ”kärlekens trädgård” eller ”porten till Gud”. För många är denna ”trädgård” ordentligt igenväxt eller blockerad efter åratal av anspänning, okänsliga penetreringar eller till och med övergrepp. Hos de flesta kvinnor ger stimulering av livmodertappen smärta eller känns inget alls. Med hjälp av terapeutiskt bäckenbottenmassage kan området öppnas upp och då kan blockeringar minska. Orgasmen i sig upplevs ofta som den djupaste, mest känslosamma och mest spirituella orgasmen.
5. Bröstorgasm- känns i hela kroppen
Det finns kvinnor som har så hög känslighet i brösten och bröstvårtorna att rätt beröring av dem kan ge orgasmer som känns i hela kroppen. Många tycker också att andra orgasmer blir starkare om man smeker brösten samtidigt. Enligt en studie publicerad i Science of Relationships upptäckte forskare att stimuli av bröstvårtan aktiverar den delen i hjärnan som aktiveras när man stimulerar klitoris, vaginan och livmoderhalsen. Det tyder på att kvinnors hjärnor behandlar stimuli av bröstvårtor och vaginan på samma sätt.
6. Orgasm i slidöppningen – varar länge
Den yttersta delen, ungefär 3-6 centimeter in, är den känsligaste delen av slidan. Med stimulans här kan man få orgasmer som känns som klitorisorgasmer men som varar längre. 
7. Urinrörsorgasm ( U-punktsorgasm) – fontänorgasm
Urinröret, som även går under namnet U-punkten, omges av klitoris på tre sidor vilket innebär att det finns en mängd nervändar här. När U-punkten stimuleras aktiveras de så kallade skenkörtlarna och prostatisk vätska bildas. Det är den vätskan som sprutar om man får en fontänorgasm. 
8. Analorgasm – kunskap som ger njutning
I och omkring anus finns många nervändar vilket kan öppna upp för härliga orgasmer. Viktigt att tänka på är att vara försiktig och använda glidmedel eftersom slemhinnan är ömtålig. Utöver fingrar, penis och tunga, använd endast föremål som är gjorda för denna del av kroppen. Kommunikation och lyhördhet är a och o vid analsex, för att inte orsaka smärta.
9. Energiorgasm eller helkroppsorgasm – genom andning
Som namnet avslöjar är en helkroppsorgasm något man upplever i hela kroppen. Genom olika slags andningstekniker och beröring kan man få en känsla av att den sexuella energin flödar genom hela kroppen. För att denna känsla ska uppstå behöver man ha släppt ganska mycket av de spänningar och blockeringar som ofta stoppar upp det fria flödet i kroppen.
10. Coregasm – kräver magmuskler
Coregasm är en orgasm eller känsla av sexuell njutning som kommer av träning. Det gäller framför allt vid träning av de nedre magmusklerna. Coregasm uppstår när vi kombinerar en ökad blodgenomströmning, sammandragningar i bäckenbotten och magmusklerna med en ökad hjärtfrekvens. En studie från USA visar att omkring 10 procent av alla kvinnor som tränar har upplevt coregasm någon gång.
 
Källor: Anna Torsdotter, Expressen och Illustrerad Vetenskap

Similar Posts