Energi/ helkroppsorgasmer

Tantraexperten Anna Torsdotter, 59, var trött på sitt sexliv och ville uppleva någonting större. 
På en kurs fick hon sin första energiorgasm och visste att hon hade hittat det hon länge längtat efter.
– Alla kan få energiorgasmer om man tränar, säger hon.

En energiorgasm eller en helkroppsorgasm är något som alla kan få. Men förutsättningen är ett annat förhållningssätt till kroppen, som oftare förekommer hos de som anammat en tantrisk livsstil. Till skillnad mot en traditionell könsorgasm håller man kvar den sexuella energin i kroppen, i stället för att släppa ut den.
– Upplevelsen av en energiorgasm är liknande som vid traditionella orgasmer, men känns i hela kroppen, är starkare och könet är oftast inte inblandat. Man kan få en sådan med kläderna på, berättar Anna Torsdotter som praktiserat tantra i över tio år.
För att kunna uppleva en energiorgasm behöver man en hel del träning, det är inget som bara händer, menar Anna.
– Det är bra att vara fokuserad, ge sig hän och acceptera och med acceptans menar jag att det är okej att inte lyckas i början, säger hon.
”Det var en mycket speciell och mäktig händelse som jag aldrig glömmer”, säger Anna Torsdotter om sin första energiorgasm.
Anna själv fick sin första energiorgasm under en tantrakurs 2009. Kursen, som under fyra dagar fått kroppen och sinnet att slappna av med andningsövningar, närhet, beröring och närvaroövningar, avslutades med en upplevelse som kom att förändra Annas liv. 
– I rummet byggdes upp två tempel, heliga rum, ett för män och ett för kvinnor. I templet för kvinnor samlades alla männen och jag bytte plats med en man som gick in i templet för män som byggts av oss kvinnor. I detta vackra tempel med alla männen, kunde jag önska mig vad jag ville, berättar hon.

”Ett rus av energier”
Efter flera dagars beröring var Annas kropp laddad av energi, så det behövdes ingen lång stund för dessa varma kärleksfulla händer innan hennes kropp visste vad den ville; att bli hållen och lyft från golvet.
– I detta svävande tillstånd började jag naturligt att andas djupare och startade då upp ett nytt slags flöde i min kropp. Jag kände hur mina händer och fötter öppnades och så även översta delen av huvudet och genom min kropp kom det som ett rus av energier. Jag hade aldrig varit med om något liknande, jag blev ett med alltet och helt omsluten av ljuset. Det var en mycket speciell och mäktig händelse som jag aldrig glömmer. Efteråt var jag helt tagen, omtumlad och lycklig. Att det var en energiorgasm jag fått förstod jag långt senare, säger hon.

”Jag ville utveckla mig sexuellt, uppleva högre höjder av njutning”, säger Anna Torsdotter.
Vägen till en tantrisk livsstil började med att Anna levde i en relation med väldigt förutsägbart sex. Det var på samma sätt hela tiden och slutade alltid med att partnern vände sig mot väggen och somnade. Det gjorde henne ledsen, frustrerad och förbannad. Hon kände att något var fel, men visste inte vad.
– Då tänkte jag att om sex alltid skulle vara så, så ville jag inte ha det mer. Då kunde jag lika gärna gå i kloster. Jag ville utveckla mig sexuellt, uppleva högre höjder av njutning, men framför allt känna mig nöjd och tillfredsställd. Jag har nu efteråt insett att det handlade om att min partner körde på för att i första hand tillfredsställa sina behov. Han förstod aldrig att han behövde vänta på mig och jag kunde inte uttrycka det för när han hade så bråttom, stängde jag av mig själv och hade inte kontakt med varken mitt nej eller mina behov, berättar Anna.
Hon blir tyst en stund och funderar. Sedan spricker hon upp i ett stort leende och säger:
– Men så mötte jag en gammal vän som hade tantrakurser och anmälde mig förutsättningslöst. Jag visste knappt hur tantra stavades då, men tänkte att det inte kunde bli sämre än vad det var. Relationen tog slut eftersom min dåvarande sambo trodde jag skulle ha sex med massa människor, om jag gick kursen, ännu en typisk fördom om tantra.

Många tror att tantra bara handlar om sex. Men inget kan vara mer fel, anser Anna Torsdotter.
Tantra handlar i huvudsak om tre saker; närvaro, medvetenhet och kommunikation. Att vara närvarande och medveten om vad man gör, att ha kontakt med sina känslor och behov och att kommunicerar det till andra människor och sin partner. Men Anna vill betona att det bara är en liten del av tantra som handlar om sex.
– Många tror att tantra bara handlar om sex, att man har sex på kurserna och att man ständigt lever i sexuella tankar. Men inget kan vara mer fel, för mig är tantra ett förhållningssätt till livet och ordet tantra är sanskrit och betyder bland annat livets väv, menar hon.

Medveten andning
Tantra handlar egentligen om allting och att ha full acceptans till allt som är, precis som det är. Att vara tantrisk i sin vardag innebär att sluta oroa sig, släppa prestation och stress och njuta av allt som är. För att detta ska bli verklighet behöver man träna varje dag på att vara närvarande. 
– Bästa verktyget för detta är att andas medvetet. Långa djupa andetag, får dig att slappna av och vara mer i kroppen. När du är mer i kroppen och mindre i knoppen, är det enkelt att släppa oro, prestation och stress. Med mer närvaro i kroppen i mötet med din partner kommer det tantriska sexet vara utifrån vad kropparna njuter av mest, inte utifrån vad du tycker skulle vara skönt, ofta baserat på hur det var förra gången, något du sett i en film eller läst i en bok. Att bara ligga nära din partner, andas tillsammans, titta varandra i ögonen och känna in kroppen, kan öppna upp för njutning på nivåer som är bortom någon tänkt innan.
Efter flera år av olika kurser och utbildningar, bland annat hos Betty Martin, som har specialiserat sig på beröring, har Anna nu egna kurser, både online, privat och hemma hos någon som samlat ihop några vänner.
– Eftersom okunskapen kring tantra fortfarande är stor, är det grundkurser i tantra som de flesta frågar efter. Sedan är det fritt fram att gå på kurser och workshops kring beröring och energiorgasmer, som jag också har kurser i. För mig har tantra gjort stor skillnad, jag pratar om mitt liv före och efter den första kursen. Jag vill öppna upp för fler att upptäcka det magiska med tantra.
Anna berättar om känslor som kan komma efter en energiorgasm.
– Du kan känna dig lycklig, avslappnad och energifylld. Och eftersom du inte gör dig av med den sexuella energi blir den kvar i kroppen, där den faktiskt är läkande för många vitala organ.
 
Orgasmer i duschen
En energiorgasm kan hålla i sig från några sekunder till flera minuter beroende på situation och plats.
– Jag har fått energiorgasmer i duschen, eller när jag cyklat barbent en varm sommardag. Om du går in i känslan och är fullt närvarande kan du uppleva vattnet eller vinden som beröring mot din hud. Genom att andas medvetet i stunden av njutning byggs energi upp i kroppen och en energiorgasm skapas. En annan gång fick jag en energiorgasm när jag låg tätt intill en man på en kurs. Då startade orgasmen från hjärtat och gick ut i hela kroppen, eftersom vi låg med våra hjärtan mot varandra. Upplevelsen är väldigt individuell och unik för varje gång, berättar Anna.
Förutsättningarna för att man ska lyckas är att släppa tanken på att prestera och inte ge upp om det inte fungerar de första gångerna.
– Släpp taget och bli medveten om att orgasmerna finns, utan att tänka på målet. Plötsligt händer det och när det händer, vet du att det är en energiorgasm du fått.
 
Energiorgasm – så gör du för att få en

Knip och håll – en tantrisk övning för dig som är nyfiken på hur en energiorgasm kan kännas i kroppen.
1. Ställ dig axelbrett med lätt böjda knän, har du lätt för att bli yr, kan du ligga ner i stället.
2. Slappna av i hela kroppen.
3. Börja djupandas rytmiskt och använd hela kroppen i andningsrörelsen.
4 ”Flaxa med armarna” inifrån och ut i takt med andetagen.
5. Andas djupt minst tio gånger och gärna med ljud, för att skapa så mycket energi som möjligt i kroppen.
6. Dra in så mycket luft du kan i ett enda långt andetag.
7. Håll andan och spänn alla muskler du kan i kroppen så länge du kan.
8. Släpp ut luften som om du vore en ballong som det gått hål i.
9. Sucka ut luften i en stor lättnad.
10. Stanna kvar i känslan som uppstår efteråt. Du kan nu känna eufori, avslappning och att du är fylld av ny energi.

Anne Haavisto
sondag@expressen.se

Similar Posts