Per 67, förlorade erektionen…

… så kunde han ta sig vidare

Per Gulbrandsen, 67 fick svårt att få erektion efter att ha opererats för prostatacancer. 
En hjälp på vägen tillbaka har blivit tantramassage och fokuserad kontakt med sexualiteten.
– Jag vill bita huvudet av skammen kring erektil dysfunktion, säger han.

Per ville kolla upp sin hälsa och sökte sig till sin husläkare för att ta prover. Han fick reda på att PSA-provet, prostataspecifikt antigen, hade något förhöjda värden.
– Jag fick remiss till urolog som gjorde vidare undersökningar. Jag var inte speciellt orolig, eftersom prostatavärdena inte var jättehöga. Men vävnadsprovet som gjordes direkt var oväntat och mycket obehagligt, minns Per.
– Urologen förde in en kraftig nål genom analöppningen och sköt loss 12 prover av prostatans vävnad. Det gjorde väldigt ont och jag blödde i flera dagar efteråt. Även min sperma var blodblandad, det kändes som jag utsatts för ett övergrepp, berättar han

Var aggressiv cancer
Provsvaren visade att ett av tolv prover var aggressiv cancer och även röntgen visade att Per behövde opereras.
– Jag bestämde mig för att inte bli bestrålad, för då kan man inte operera efteråt om det skulle behövas.
Per tog tag i sin hälsa. Han slutade helt med alkohol och började träna regelbundet.
– Jag gick till gymmet flera gånger i veckan och tränade ständigt min bäckenbotten i förebyggande syfte inför operationen och för att slippa urinläckage och snabbare få tillbaka erektionen efteråt, säger han.

Fyra månader senare gjordes en titthålsoperation för att avlägsna den valnötsstora prostatan, där tumören var stor som en hasselnöt.
– Operationen gick bra men jag blev hemskickad redan dagen därpå, utan någon eftervård eller kontakt med sexolog, något jag hade erbjudits innan ingreppet. Enligt regionala Cancercentrum är sjukhusen skyldiga att hjälpa skadade patienter med sexuell hälsa, men det fanns inget av det. Jag fick en broschyr med knipövningar och recept på syntetiska potensmediciner. Det är allt, berättar Per. 

Nerverna klipptes av
Att han skulle förlora erektionen var han förberedd på, men hade en plan, då han många år tidigare kämpat sig igenom nervskadorna efter en svår hjärnhinneinflammation, mycket med hjälp av njutning och positivt tänkande.
– Jag hade mina erfarenheter i baktanken, och det har hjälpt mig enormt. Jag skulle klara av det här också, tänkte jag. Och det viktigaste var förstås att bli cancerfri.
När prostatan avlägsnas klipps även erektionsnerver av, hur många beror på hur stor tumören är och var den sitter. Om inte alltför många nerver är av går det att återfå erektionen. Och det var det Per bestämde sig för att göra. Men Viagra och liknande syntetiska potensmediciner var inget alternativ på sikt.
– Jag provade ett par svindyra sorter men fick jobbiga biverkningar som svimningsanfall, huvudvärk och till och med ischias. Och även om medicinerna säkert hjälper äktenskap läker de inte nerverna, de ger bara tillfälligt stånd och känns onaturliga för mig och min fru, förklarar Per och fortsätter:
– Jag tror däremot hårt på att erektionsnerverna kan hjälpas att hitta tillbaka till varandra igen med naturliga behandlingar, framför allt då genom njutning, massage och att aktivera ens sexuella flöden och centrum, säger han.

”Min fru är min stöttepelare”
Inom den tantriska världen hittade Per metoder som hjälper honom, till exempel dearmorering med massage, där även prostataområdet kan stimuleras. Efter en vår av lyckade sessioner är han djupt tacksam för de olika professionella tantra-terapeuter som hjälpt honom
– Efter varje behandling känner jag att det händer saker. Det blir som stickningar och små hugg och sveda i könet. Det har jag lärt mig är hjärnans upplevelse av att de avklippta nervtrådarna stimuleras och närmar sig varandra för att till sist kunna växa ihop. Och så småningom kan erektionen återställas, säger han
Sexlusten är det inget fel på säger han, tvärtom, han har ofta en skönt pirrig lustkänsla i hela kroppen och själen.
– Lusten är mer aktiverad än på decennier och det är oväntat härligt. Jag kan nästan höra hur kroppen ropar: Snälla, hjälp mig att få tillbaka erektionen, berättar Per och ler stort.

Stöttas av sin fru
Han är hoppfull och pratar kärleksfullt om sin käresta sedan 40 år.
– Min fru är min stöttepelare. Hon peppar mig att gå på kurser och behandlingar och säger att det får ta den tid det tar. Sex kan vara så mycket annat än penetrering. Jag får fortfarande orgasm även utan stånd. Men utlösningar blir det inga nu när spermakörteln (prostatan) är borta. Och orgasmerna är mer flyktiga att fånga, som fjärilar eller småfåglar, även om eftereffekten är minst lika djupgående och rik som förr, berättar han.

I april i år skrev Per ett första inlägg på Facebook om hans, vad han kallar erektionsprojekt, och det strömmande in positiva kommentarer, från både män och kvinnor, många tacksamma över att en man äntligen vågar berätta öppet om saken.
– 10 000 svenska män får varje år prostatacancer – vår vanligaste cancerform – och de flesta förlorar erektionen efter behandling. Men detta talas nästan aldrig om. Tystnaden och skammen kring erektil dysfunktion måste få ett slut. Jag tänker inte vara tyst, jag vill bidra till att bita huvudet av skammen. Det är sorgligt att så få män vågar prata om saken, många tror att de skulle förlora sin stolthet om de berättade. Jag har inte förlorat min stolthet, tvärtom. Jag är stolt över att våga vara öppen om detta, ha spännande saker att berätta och förhoppningsvis bidra med hopp och mod till andra drabbade, menar han.

”Hitta nya punkter som känns sköna”
Många män tappar livslusten och motivationen när de förlorar erektionen. Skammen kan krossa både livsmotivation och äktenskap och det finns de som tar livet av sig. 
– Det är vansinnigt sorgligt. Jag önskar att det gick att få remiss och samhällsstöd även till alternativa behandlingar som visat sig fungera, som till exempel professionell tantramassage, säger han.
Per tror att det är viktigt att bejaka kroppens längtan och att njuta av sitt sexcentrum för att läka snabbare.
 – Ödsla sex på dig själv så kommer du märka förnimmelser i underlivet. Hitta nya sätt att onanera, nya punkter på könet som känns sköna, använd gärna hjälpmedel som till exempel en vibrator. Jag tror på att fokusera på sex men utan krav och måsten, då ökar chansen att få tillbaka erektionen. Jag är helt övertygad om att min erektion kan komma tillbaka.

Anne Haavisto / sondag@expressen.se

Några ord från Per Gulbrandsen
För mig är tantran en gudomlig gåva som jag fann sent i livet, just när jag behövde den som mest. Den har blivit lika värdefull som min livspartner och vad musiken gjort med mig under ett långt liv. Jag känner den djupaste tacksamhet för att ni massöser finns där ute allihop, ständigt beredda att fortsätta ert outsägligt vackra arbete med att hela oss vanliga dödliga.
 / Per Gulbrandsen Läs min blogg Lem & Liv

Vill du prata kan du ringa anonymt till Per på 0939-1147056 (19.90kr/min) eller om du hellre vill prata med en kvinna, hittar du flera kunniga tantraguider här!